Hoe verzorg je je huid?

 

Hoe verzorg je je huid

Hoe verzorg je je huid?

Sommige mensen hebben van nature een stralende huid. Maar voor de meeste mensen is huidverzorging een ver van hun bed show. Totdat je de eerste lijntjes en rimpeltjes gaat zien. Of je last krijgt van onzuiverheden. Maar hoe verzorg je je huid? In deze informatieve blog gaan we verder in op hoe je je huid verzorgd op een goede manier.

Waarom is huidverzorging belangrijk?

Je wilt er natuurlijk fris en stralend uitzien. En dat bereik je, naast goede voeding en genoeg water drinken, met een goed huidverzorgingsritueel. Alleen een crème aanbrengen één keer per dag of alleen je gezicht met water en zeep wassen, is niet genoeg om een stralende frisse uitstraling te krijgen. Dus in deze blog schrijf ik voor jou de ideale huidverzorgingsroutine op. Zodat jij precies weet hoe je het moet aanpakken en jouw huid zo lang mogelijk een zo fris en jong mogelijke uitstraling heeft.

Let wel op: gemiddeld vernieuwen jouw huidcellen zich in een maand tijd. Dus geef niet meteen op als je niet direct resultaat ziet. Dit heeft tijd nodig. Maak een foto van je huid als je start en na een maand. Je zult zien, als je dit ritueel zo uitvoert zoals hieronder beschreven, dan zie je overduidelijk verschil!

Hoe reinig je je huid? Hoe verzorg je je huid?

Stap 1: Reinigen van de huid

Als eerst is het van belang dat je je huid reinigt. ‘s Ochtends doe je dat om de afvalstoffen die je lichaam ‘s nachts uitscheidt te verwijderen van je huid, zodat je fris aan de dag begint. ‘s Avonds doe je dat om zoveel mogelijk fijnstof van buiten, make-up resten, teveel aan talg en dergelijke te verwijderen zodat je schoon je bed in stapt. Als je je huid niet goed reinigt, kan hij droog en trekkerig aanvoelen. Kun je een schilferige huid krijgen met veel droogte lijntjes (welke uiteindelijk rimpels worden) of juist een huid met veel onzuiverheden zoals puistjes. Al met al, je huid niet reinigen, betekent sneller huidveroudering.

Je start ‘s avonds met de démaquillant. Deze stap mag je ‘s ochtends overslaan. Démaquilleren betekent: het verwijderen van make-up. Dit doe je met bijvoorbeeld reinigingsdoekjes, een reinigingsmilk of -mousse. Het oppervlakkige vuil heb je nu van je huid verwijderd. Daarna ga je over op een diepere reiniging van de huid. Dit doe je met een nettoyant. Je maakt je huid een beetje vochtig met water en brengt de huidreiniging aan. Masseer het in en verwijder weer met overvloedig water en eventueel een zachte washand.

Stap 2: Gezichtsscrub

Deze stap hoef je maar twee à drie keer per week te doen. En met een gevoelige huid, zoals een dunne huid waar je adertjes ziet op de wangen en neus of een huid met rosacea, zelfs maar één keer per week. Neem hiervoor nooit een lichaamsscrub. Deze korreltjes zijn te grof voor je gezicht. Klik hier voor gezicht scrubs voor de gevoelige huid. En hier voor scrubs voor elk ander huidtype.

Een scrub verwijdert dode huidcellen. En dat zorgt er uiteindelijk voor dat de producten die je hierna gebruikt, allemaal hun werk beter kunnen doen. Breng een beetje aan op een vochtige huid en masseer zachtjes met je vingertoppen je gezicht. Vermijd hierbij de huid rond de ogen en de lippen, want deze huid is dunner en gevoeliger dan de rest.

Stap 3: Een tonic of lotion

Nadat je je huid hebt gereinigd, kan hij droog en trekkerig aanvoelen. Als je dan direct een masker, serum of gezichtscrème aanbrengt, wordt deze niet goed door je huid opgenomen. Je hebt dan het gevoel dat je crème “op de huid” blijft liggen en niet goed intrekt. Dit kun je voorkomen door een tonic, oftewel een lotion, aan te brengen. Dit zeer vloeibare product, breng je met een watje aan op je huid. Het brengt jouw huid weer in balans, zodat het product wat je hierna aanbrengt, veel beter door de huid wordt opgenomen en je dus het maximale uit jouw masker, serum en gezichtscrème haalt. Deze stap mag je dus absoluut niet overslaan! Een tonic en een lotion is hetzelfde. Alleen bij het ene merk heet het tonic en bij het andere merk heet het lotion. Niet te verwarren met een bodylotion ;-). Wil je weten wat hele fijne lotions/tonics zijn? Lees dan hier verder.

Stap 4: Maskers. Hoe verzorg je je huid met maskers?

Dit is een aparte stap. Het ligt er namelijk aan welk soort gezichtsmasker je gebruikt of je huidroutine hier kan stoppen, of dat je nog doorgaat. Er bestaan namelijk reinigende maskers, in dat geval is je huidroutine nog niet klaar en ga je hierna verder met stap 4. Maar er bestaan ook hydraterende maskers en de zogenoemde ‘overnight’ maskers. In dat geval ben je na deze stap klaar met je avondroutine.

Mijn advies zou in ieder geval zijn om het masker ‘s avonds aan je ritueel toe te voegen. Omdat huid en lichaam ‘s nachts herstellen en het masker daarin een goede ondersteuner is.

Heb je gekozen voor een reinigend masker, breng deze dan aan en laat hem inwerken volgens de op de verpakking aangegeven tijd. Vermijd ook nu ogen en lippen. Een gezichtsmasker is een zeer geconcentreerd product en de huid van de ogen en lippen is dun en gevoeliger dan de rest van je gezicht.

Na de inwerktijd kun je het masker van je gezicht spoelen met ruim water.

Klik hier voor meer informatie over reinigende gezichtsmaskers en hier voor meer informatie over hydraterende maskers.

Stap 5: Gebruik een serum

Het gebruik van een serum is zeer aan te raden. Een serum is een wat vloeibaardere substantie dan een gewone dag- of nachtcrème en wordt sneller en dieper in de huid opgenomen dan de crème. Dus hij kan in de onderste huidcellen zijn werk doen. En die onderste huidcellen groeien langzaam naar de oppervlakte. Dus omdat de huidverbetering daar al optreedt, heb je daar later profijt van.

Het kiezen van het juiste serum is belangrijk. Maar dan moet je ook weten wat jouw huidzorg is. Heb je een droge huid: kies dan voor een hydraterend serum. Heb je al fijne lijntjes en rimpeltjes: kies dan voor een anti-aging serum. Als je overdag dan een dagcrème met een spf 30 of 50 eroverheen doet, ben je volledig beschermd èn je huid verbeterd zienderogen. ‘s Nachts voeg je een herstellende nachtcrème toe voor een optimaal herstel van jouw huid. Wil jij weten wat de beste serums zijn? Klik dan hier.

Stap 6: Hoe verzorg je je huid met een dag- of nachtcrème.

Kies voor een dagcrème ALTIJD een crème met minimaal spf 30 maar het liefst spf 50 erin. De spf zorgt ervoor dat je huid beschermd wordt tegen huidveroudering door zonschade. En ja, dit geldt ook als het regent, als je de hele dag op kantoor zit of tijdens de regenachtige donkere dagen voor kerst. UVA straling komt namelijk OVERAL doorheen. Ook door je kleding. Dus bescherm jezelf met een hoge spf. Om huidveroudering uit te stellen en de kans op huidkanker te verkleinen. Een gewone zonnebrand laat vaak een vettige witte waas achter op de gezichtshuid. Maar er zijn genoeg dagcrèmes met een hoge factor die erg fijn zijn voor dagelijks gebruik. Hier vind je meer info over dagcrèmes met spf.

Zoals ik al eerder schreef: ‘s nachts herstelt jouw huid zich. En wat is dan fijner om dat proces te ondersteunen met een goede nachtcrème. Hiervoor heb je uiteraard geen crème met spf nodig. Maar wel een crème die comfortabel aanvoelt. Meestal vinden mensen met een vette huid een crème met geltextuur fijn omdat die luchtig aanvoelt. En mensen met een droge huid voelen meer comfort bij een crème met een vollere textuur. Vraag bij je plaatselijke parfumerie of je een sample mag van de crème zodat je hem eerst kan uitproberen alvorens je hem koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste keus maakt.

Zorg ervoor dat de nachtcrème past bij jouw huidbehoefte. Als je bijvoorbeeld 20 bent, kan een anti-aging crème veel te actief voor jouw huid zijn, waardoor je jeuk, een branderig gevoel of zelfs eczeem kunt krijgen. En andersom kan het zo zijn dat alleen een hydraterende crème niet voldoende voeding geeft aan een rijpere huid, waardoor deze droog en trekkerig aan blijft voelen. Hier vind je de perfecte hydraterende nachtcrème voor de jongere huid. En hier vind je de beste nachtcrèmes voor de rijpere huid.

Stap 7: Oogserum en oogcrème

Hoe verzorg je je huid met oogcrème? De huid rondom je ogen is dun en gevoelig. Daarom is het van belang dat je er voorzichtig mee omgaat en niet te hard wrijft om donkere kringen en rimpeltjes te voorkomen. Er bestaan specifieke serums voor de huid van je ogen. Klik hier voor meer informatie over de beste oogserums. Een oogserum heeft een dunnere en zachtere textuur dan een oogcrème en trekt ook dieper in de huid dan de oogcrème. Dit is dus een perfecte eerste stap voor jouw oogverzorging.

Na het serum breng je een oogcrème aan. Er bestaan ook bij de oogcrèmes verschillende soorten. Afhankelijk van jouw huidbehoefte. Wil je donkere kringen verminderen? Wil je een oogcrème met een liftend effect of wil je juist de fijne lijntjes aanpakken? Hier vind je verschillende soorten oogcrèmes die voldoen aan jouw huidbehoefte.

Ik hoop dat deze blog ‘Hoe verzorg je je huid?’ jou op weg helpt naar een goede huidverzorgingsroutine. Heb je nog vragen hierover? Stel ze hieronder in de reacties

Plaats een reactie